Handla mjölkfri välling och gröt

 

I vårt sortiment finns också val av barnmat i form av mjölkfri välling alternativt mjölkfri gröt. Gröt och välling är som sagt ett populärt smakalternativ den första tiden efter amningen. Dessvärre är det inte allt för ovanligt att små barn inte tål komjölk, därav utvecklingen av mjölkfria produkter.

 

Orsaken till att små barn inte tål komjölk är att man reagerar på proteinet som finns i komjölk alternativt att man reagerar på mjölksockret , laktosen. Att man reagerar på laktos kallas att vara laktosintolerans. Dock är detta ovanligt för små barn, utan är barnet under 1 år rör det ofta sig om att barnet inte tål proteinet i komjölken.

 

Detta växer också med tiden bort och mycket troligt går det att introducera komjölk i ett senare stadie utan några reaktioner hos barnet. Det mjölkfria alternativet är berikat med de vitaminer och mineraler som finns i den ”vanliga” gröten och vällingen och är ett komplett alternativ för barn som är s.k komjölksallergiker eller komjölksproteinallergiker. Mjölkfritt alternativ kan väljas utifrån ålder och smaktillsatser.

 

 

Vår mjölkfria barnmat

 

 

Barnmat utan mjölk

Har du en familjemedlem som behöver undvika mjölk? Har du ett barnbarn med mjölkproblem eller är det barnens klasskamrat som inte tål mjölk och ska komma på kalas? Oavsett vilket vill vi här dela med oss av några små tips som kan förenkla och förgylla vardagen. Om du, ditt barn eller någon du känner nyligen blivit rekommenderad att undvika mjölk kan det kännas både svårt och jobbigt. Mjölk i alla dess former verkar till en början finnas i allting. Det finns i frukostfil, ost, bröd, margarin, paneringar, köttbullar och i prickig korv och tom i favoritchipsen. Men ta det lugnt, du kommer snart att upptäcka att det finns mer mjölkfria varor än du först tror.
 
 

Mjölköverkänslighet och barn

Vi utgår från att ni fått en överkänslighet konstaterad. Om du istället misstänker att ditt barn reagerar mot mjölk eller något annat födoämne utan att riktigt veta säkert ska du kontakta din lokala barnhälsovård. Där kan du få hjälp med att utvärdera om födoämnesöverkänslighet finns och vilka åtgärder som eventuellt bör genomföras. Barn som växer har ett stort behov av näring. Om du exempelvis plockar bort mjölken ur barnets kost måste barnet istället få denna näring från någon annan källa. Via din barnhälsovård kan du få stöd och hjälp till kontakt med dietist. Hos en dietist kan du få viktig och bra information om födoämnesöverkänslighet.
 
 

Olika tecken på mjölköverkänslighet

Tecknen på överkänslighet mot mjölk kan variera från barn till barn. Vanliga symptom är eksem, magont, diarée eller förstoppning, sömnproblem eller allmänt missnöje. Olika barn får olika symptom och symptomen i varierande grad. Oavsett vilket eller vilka symptom barnet visar är behandlingen om mjölk är orsaken i stort det samma – att undvika mjölk.
 
Om ni blir rekommenderade att undvika, eliminera mjölkprodukter under en viss tid för att utreda eventuellt problem med mjölkintolerans så måste alla mjölkprodukter undvikas. Och med alla menas verklgen alla. Detsamma gäller om du ammar ett barn som eventuellt reagerar på mjölk. Det gäller att vara konsekvent. För den ammande kan tyvärr den lilla mjölkskvätten i teet eller i kaffet räcka för att orsaka en reaktion.
 

Måltider utan mjölk

Att göra måltiderna mjölkfria brukar inte vara några större problem. Om du gör maten från grunden gäller det främst att byta ut fett och mjölk till mjölkfria alternativ. Halvfabrikat som korv, köttbullar, biffar mm finns att köpa utan mjölk ingrediens – kom ihåg att alltid läsa innehållsförteckningen. Någonting att se upp med är paneringar och så kallat ströbröd. Om det endast står ”ströbröd” som ingrediens i t.ex. fiskpinnar så kan det innehålla mjölk. I vissa fall står det beskrivet vad som ingår i ströbrödet eller paneringen men det är inget måste. Om det inte är specificerat kan alltså paneringen innehålla mjölk. Kryddblandningar och buljongtärningar kan också innehålla mjölk.
 

 

Till sist

Att ställa om kosten kan till en början kännas som en utmaning men ge inte upp. Snabbare än du tror blir vardagen sig lik och matsituationen naturlig. Det är värt allt att få en liten (eller stor) som mår bra!

 

Besök EnaGo för mer info

Cart Din varukorg är tom!